TI ROVNÍ A TI JEŠTĚ ROVNĚJŠÍ - článek VLTAVÍN 03/2015

09.03.2015 19:46

Spolek Za čisté Vltavotýnsko už několik měsíců vystupuje aktivně proti záměru společnosti Tramincorp Czech s.r.o. na otevření povrchového lomu na těžbu grafitu. Na našich webových stránkách www.zacistevltavotynsko.cz,  každému  kdo má zájem o věci vědět více, nabízíme jak zprávy z naší činnosti, tak přímo zveřejňujeme podklady námi získané od dotčených orgánů. Samozřejmě výběr takových, které neohrožují naši činnost, jelikož stránky jsou hojně navštěvované i protistranou. Dnešní článek by vám chtěl nastínit i obyčejné souvislosti, o kterých tak často nedebatujeme. Pojďme se trochu s nadhledem a lehkou ironií zamyslet nad tím, co vše je možné….

Je jedno, kde na úřadě se zeptáme či kde si stěžujeme na právně podložené nesrovnalosti, odpověď je vždy stejná. Vše je v pořádku………..a od zítřka to bude ještě lepší. Vámi nalezené chyby už jsme opravili, vlastně nevíme kdy a kdo, ale už to ani chyby nejsou, jen obvyklý postup. Děkujeme za optání. Nechceme zbytečně zatěžovat živnostníka. Koho by mělo zneklidňovat, že společnost usilující o povolení těžby, nebyla ani společností zapsanou v obchodním rejstříku v den své žádosti o udělení licence k hornické činnosti? Šité horkou jehlou nebo mají takovou jistotu, že tyto detaily je nemohou zdržovat? Vše se ladí cestou. A jestli už v rejstříku stihnou být, koho zajímá, že tam jsou jako společnost německá ? Německá nebo švýcarská ? Není to jedno, když na sídlo společnosti nedáte ani zvonek, ani štítek……..tak vás ve Švýcarsku stejně nikdo nenajde.  Jsou přece především firmou českou, daňově poplatnou našemu státu. Tak důležité bude zřejmě sídlo v Praze.  To, že ani tam nebudou k nalezení, bez zvonku či možnosti ověření – jen díra v zákoně nebo bezbřehá arogance vůči všemu, čemu se mám zodpovídat? Takových firem v našem státě je a nikdo se nediví, tak proč teď.

Proč? Protože teď chceme vědět, kvůli komu je ohrožena naše krajina, čisté životní prostředí, příroda a kvalita života dennodenního či rekreačního. Proč se máme bát propadů do hloubky 60 m, když se v lokalitě těžilo ne hlouběji než 30 – 40 m? Proč prodávat pozemky někomu, kdo leká vším, o čem mluví?  Slyšeli jsme mnoho, že grafit je strategickou surovinou a stát by mohl mít zájem v budoucnu i vyvlastňovat. Nyní aktuálně na politice uhlí vidíme, jak složité vyjednávání nastupuje, pokud jde o strategický nerost a pokud je to zájem státu. Ale to není náš případ. Grafit není strategický nerost a stát se o něj nezajímal.

I malé dítě ví, že lhát se nemá, že je to špatné. I malé dítě ví, že lží ztrácí důvěru. Tohle není součástí povolovacího procesu, to je součástí přístupu k danému podnikatelskému subjektu. Na svých webových stránkách společnost, která usiluje o povolení těžby, rozehrála ne příliš srozumitelný boj o obhajobu svého záměru.  Nejsou tam reference k těžební činnosti, nejsou tam argumenty, je tam jen mnoho hrubic, překlepů a urážek. Čteme je výjimečně a s úsměvem, děti opravují chyby. Je tam mnoho obvinění, která se nezakládají na pravdě. V té souvislosti potvrzujeme, že se jim budeme bránit a policejní vyšetřování nadále pokračuje.

Ještě připomeňme ty základní pilíře, které zmínila velmi jednostranná reportáž Očima JK v souvislosti s těžebním záměrem firmy. Dlouholetá prosperita prostřednictvím Efektim a účast „jednatele“, jako v našem případě, nás snad měla uklidnit. Ať už propojené webové stránky mezi nosorožci i těžbou, tak jejich ochranářské aktivity a starost o živou přírodu v Africe samotné. Oficiální těžební web společnosti www.tramincorp.ch nabízí „link“ na ono soukromé safari. Nosorožec bohužel hlásí: „Tato webová stránka není dostupná“. A Efektim a.s. se již nyní nachází v platební neschopnosti -  od listopadu 2014 probíhá insolvenční řízení. Efektim Services s.r.o. uvádí známá jména i nadále a portál justice.cz snese mnohé.

Nicméně jdou dál a my musíme čekat, kdy dojde na rozhodující bitvy. Kdysi nám bylo ironicky řečeno, že umíme sice šlapat na plyn, ale nemáme na benzín. Možná by se dalo říci nazpět, že oni evidentně na benzín mají, ale neřeší dopravní předpisy a jezdí bez řidičáku. Uvidíme, kdo dojede dál.

EIA, posudek vlivu stavby/záměru na životní prostředí, bude mít daný výsledek. Především pak majitelé pozemků, včetně obecních, svým rozhodnutím neprodat poskytují lokalitě šanci na nedotknutelnost. Koncem února odvysílala ČT2 další reportáž v cyklu Nedej se plus, její zhlédnutí vám nabízíme na našem webu na úvodní straně. Budeme doufat, že osloví i vás a rozhodnete se aktivně podpořit naši činnost. Zajímavých informací je tam vícero. Doufáme, že i vás zaujme množství odborných názorů a výčet rizik, která se dotknou i vás.

Prosíme, udělejte si čas a přijďte také podepsat petici. Nic tím neztratíte a přesto získáte.

VEŘEJNÁ PETIČNÍ MÍSTA (petiční archy v případě potřeby - zacistevltavotynsko@seznam.cz)

Koloděje nad Lužnicí: Smíšené zboží p. Nerudová
Koloděje nad Lužnicí: U Hanzalů - Hostinec
Týn nad Vltavou: Rybářství TOP CARP
Týn nad Vltavou: Art Caffe Bar
Týn nad Vltavou: TETA drogerie, nám. Míru
Týn nad Vltavou: Potraviny Julie Bočková, Malá Strana, Nádražní ul. 
Týn nad Vltavou: Papírnictví OLA, Hlinky
Neznašov: Obecní úřad Neznašov

 

Děkujeme za podporu, Spolek Za čisté Vltavotýnsko

 

Kontakt

Spolek Za čisté Vltavotýnsko Hosty 99
Týn nad Vltavou
37501

IČO 031 50 526


zacistevltavotynsko@seznam.cz